Noelia Blanco - De vallei van de wentelmolens

"Een prachtig boek over over het belang van dromen, fantasie, menselijke warmte en creativiteit" 
valleiwentelmolens.jpg

Noelia Blanco - De vallei van de wentelmolens

(door: Ineke Debels)
 
Na Het land van de grote woordfabriek keek ik al uit naar een nieuw prentenboek van Valeria Docampo. De illustratrice uit Buenos Aires weet als geen ander poëtische beelden neer te zetten. Ze is een kei in het maken van krachtige scènes, met veel aandacht voor de decors en de omgeving, maar ze is net zo sterk in het neerzetten van gevoelige personages. Uit haar illustraties spreken altijd veel emoties en een bijzondere sfeer. Mijn favoriete prent uit dit boek is zonder twijfel de cover. Het hoofdpersonage staat te midden van een veld vol grote witte pluisbollen (blaasbloemen zoals het boek zegt), haar helrode haar vliegt alle kanten uit en ze is volop gefocust op haar wens en op het pluisbolletje in haar hand. Er spreekt zoveel hoop en verwachting uit dit beeld. Knap.
 
In De vallei van de wentelmolens is het niet anders. De beelden alleen al zouden het verhaal kunnen vertellen. De tekst van de Argentijnse Noelia Blanco vertelt het verhaal over de vallei, waar op een dag modelmachines komen - op slag worden de decors grauw en donkerbruin. Het leven verandert er drastisch. Want met een simpele druk op de knop wordt alles perfect. De molens vallen stil en iedereen lijkt zijn dromen te verliezen…
 
De illustraties zijn nachtelijk donker en stralen geen sprankeltje hoop uit. Maar er is nog het naaistertje Anna. Zij heeft bijna niets meer te doen dankzij de machines, maar ze droomt nog steeds van sterrenknopjes, wolkenmantels… Als ze Vogelman ontmoet, merkt ze dat er nog mensen met stiekeme dromen zijn… Ze is vastberaden om hem te helpen met zijn droom om ooit te kunnen vliegen als een vogel en maakt een vleugelpak met een heel bijzondere draad… Haar kleine menselijke daad verandert de sfeer tussen de mensen in de vallei. Iedereen wordt ‘wakker’ en de molens draaien opnieuw. Meteen komt ook de warme gele gloed van licht de illustraties binnen.
 
Dit filosofische verhaal over het belang van dromen, fantasie en menselijke warmte en creativiteit werd een pracht van een boek. Het is een aaneenrijging van prachtige beelden, een echte aanrader.
 
Vanaf 5 jaar
Auteur: Noelia Blanco
Illustrator: Valeria Docampo
Vertaling: Siska Goeminne

2013, De Eenhoorn 

« Terug

bol

Bestel
Noelia Blanco - De vallei van de wentelmolens
via de internet boekhandel bol