Evy Raes - Kijk! Spelen met fotografie

"Een boek dat kinderen op een speelse manier begeleidt met foto-experimenten." 
spelenmetfotografie.jpg

Evy Raes - Kijk! Spelen met fotografie

(Door Ineke Debels)
 
Kinderen groeien op in een digitale wereld. En zeker ook met digitale fotografie. En dat ze daar graag mee experimenteren, is een feit. Van foto’s maken met papa’s smartphone over prutsen met een app waarmee je foto’s kan bewerken tot het kopen van hun eerste eigen digitale camera. Een boek dat kinderen op een speelse manier begeleidt met deze experimenten, is zeker een leuke vondst.
 
De auteur van het boek, Evy Raes, is een fotografe, die in 2010 in Mexico rondtrok met Pablo, een groene kever. Samen helpen ze kinderen fotografie ontdekken met allerlei leuke doe-opdrachten en spelletjes.
 
Per dubbele pagina vind je één opdracht, telkens geïllustreerd met een paginagroot fotovoorbeeld. De opdrachten worden stap voor stap uitgelegd (in een apart kader bij elk voorbeeld, met duidelijke stappen in heel strakke, duidelijke tekeningen), zijn heel gevarieerd en zijn gemakkelijk alleen uit te voeren door jonge tieners. De opdrachten helpen hen om te kijken naar de objecten, scènes, omgeving en mensen die ze willen fotograferen. Ze leren hen alles over de terminologie en typische zaken die te pas komen bij het nemen van goede foto’s (hoe werkt een zoom, een flits, hoe speel je met licht en donker, met afstand….). En kinderen worden ook gestimuleerd om creatief met hun eindresultaat om te springen door zowel foto’s te gaan bewerken als te gaan afwerken (met fotokaders, memospel, collages…) Het is een bonte mix van activiteiten, om alleen of samen met vrienden te doen. Het stimuleert de creativiteit van de kids enorm en geeft hen zin om aan het werk te gaan en volop te experimenteren met beelden.
 
Dit doeboek is heel cool. Het is enorm fris en kleurrijk vormgegeven en heeft zelf ook veel aandacht voor beeld, compositie en fotografie. Hierdoor spreekt het de jonge doelgroep ook zonder twijfel aan. Ik heb alvast een jonge fan in huis, die meteen met het boek aan de slag ging.
 
Vanaf 10 jaar
Auteur: Evy Raes
Illustrator: Britt Raes
2013, Lannoo

 

« Terug

bol

Bestel
Evy Raes - Kijk! Spelen met fotografie
via de internet boekhandel bol