Hetty van Aar - Door het lint

"Je doet je best en toch gaat alles mis." 
lint.jpg

Hetty van Aar - Door het lint

Vanaf 11 jaar.

Alle kinderen zijn wel eens druk. Maar sommigen zijn altijd druk. Heel erg druk zelfs, al doen ze nog zo hun best om rustig te zijn. Als ze dan ook nog veel dingen vergeten, zoals een proefwerk leren, en snel zijn afgeleid, bijvoorbeeld door een vlieg die over het plafond loopt tijdens het huiswerk maken, kan het zijn dat deze kinderen ADHD hebben. Dat is de afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het betekent dat ze zoveel informatie in hun hoofd binnenkrijgen dat ze ervan gaan tollen. Of volgens schrijfster Hetty van Aar: ze zijn Alle Dagen Heel Druk.

In Door het lint vertelt Hetty van Aar over Bram, een jongen van twaalf met ADHD. Als Bram heel erg boos is, loopt hij soms een ander omver, trapt een bal op het dak of beschadigt een jasbeschermer. Tijdens een woedeaanval weet hij niet meer wat hij doet en tot tien tellen helpt dan niet. Hij zou daarom een knopje aan zijn hoofd willen hebben om af en toe zijn hersens uit te zetten. Bram weet namelijk zelf heel goed wat er met hem aan de hand is. Maar hij heeft altijd goede voornemens en wil graag zijn best doen. Hij vindt het dus onzin dat zijn ouders hem geen zakmes als verjaardagscadeau willen geven. Daarom gaat hij er zelf voor werken. Zonder dat zijn ouders het weten wast hij iedere zaterdag de auto van meneer Willemse. Brams vriend Jaap waarschuwt hem voor Dolf Willemse. Volgens Jaaps ouders is het een rare man.

Als lezer volg je vervolgens Bram op de voet. Zijn schooldagen, zijn weekends, zijn rol in het gezin (vader, moeder, een zus, een oudere en een jongere broer) en zijn verlangen naar een zakmes. Je krijgt veel sympathie voor hem, omdat hij zo ontzettend zijn best doet. En omdat hij zich zo schuldig voelt als hij bijkomt van een woedeaanval. Net als zijn ouders vergeef je hem snel.

In de loop van het verhaal wordt het opvallend dat meneer Willemse steeds in de buurt is als Bram in de problemen zit. In eerste instantie lijkt hij een aardige helpende man te zijn, maar als hij een keer vertelt hoe hij aan de jonge autowasser dacht vindt Bram dat wel een beetje vreemd. Toch is meneer Willemse de enige aan wie hij na een paar weken autowassen zijn felbegeerde zakmes kan laten zien. Bram is er reuzetrots op en wil het uitproberen op de struiken tegenover zijn huis. Daar wordt hij gesnapt door zijn broer Roel. Om te voorkomen dat Roel hem verraadt laat Bram hem het mes ook proberen. Maar als Roel het niet wil teruggeven, wordt Bram woedend en gebeurt datgene wat zijn ouders wilden voorkomen.
In paniek rent hij naar meneer Willemse, de enige waarvan hij denkt dat hij hem kan helpen. En dan blijkt meneer Willemse wel degelijk iemand te zijn om voor op te passen: het is een grote viezerik. Bram rukt zich los en besluit toch naar huis te gaan. Voortaan lost hij zijn eigen problemen op.

Hetty van Aar schreef met Door het lint een vlot en spannend verhaal over een gewone jongen. De dingen waar hij mee bezig is (school, verkering, gezin, vrije tijd) zijn heel herkenbaar voor jongeren. Misschien niet helemaal herkenbaar is Brams worsteling met zijn ADHD. Toch brengt Hetty van Aar dit onderwerp op een vanzelfsprekende manier aan de orde, waarbij ze goed inzicht geeft in de wijze waarop een jongere er zelf mee omgaat.


Hetty van Aar - Door het lint, Ploegsma, 2003

« Terug