Hervé Tullet - Een boek

"Curieuze boeken" 
eenboek.jpg

Hervé Tullet - Een boek

en
 
Edouard Manceau - Curieuzeneus
 
(Door Ineke Debels)
 
Twee bijzonder originele boeken, die ook heel erg op elkaar lijken. Twee boeken die tonen dat een boek de aanleiding kan zijn voor heel wat actie en beweging. Allebei geven ze hun lezers (doe)opdrachten en helpen ze kijken naar de wereld rondom hen. Hoezo, boeken zijn niet interactief?
 
Een boek, is de zeer simpele en tegelijk filosofische titel van de nieuwste publicatie van Fransman Hervé Tullet. Het straalt eenvoud, soberheid uit, prikkelt tegelijk je verbeelding en roept om je aandacht. Het boek zegt je zelf wat te doen.
 
Een maagdelijk witte cover, met drie gekleurde bollen en enkele woorden. En de toon voor het binnenwerk is gezet: een hele uitgekiende, sobere vormgeving met enkel witte en zwarte achtergrond en een spel van gekleurde bollen, met telkens op elke dubbele pagina een andere compositie van bolletjes. De gele, rode en blauwe bolletjes brengen je van pagina tot pagina. De woorden in het boek geven je opdrachten. ‘Duw op het gele bolletje’; ‘Schud eens met het boek’; ‘Kantel het boek naar links’; ‘Blaas een beetje harder’; ‘Klap in je handen’… elke actie die de lezer onderneemt verandert de positie, hoeveelheid of achtergrond van de bolletjes. Je kantelt het boek en alle bolletjes schuiven mee, je klapt in je handen en de bolletjes worden groter…. Het lijkt wel magie. Zonder bizarre trucjes, flapjes, luikjes, stickers of wat dan ook. Je speelt precies zelf met de beelden, en dat simpelweg omdat je je laat meevoeren door de eenvoud en kracht van de beelden en de vormgeving.
 
Super! Zelden zag ik een boek dat je tot zoveel kon aanzetten als dit. Een spel op zich, een boek vol humor en magie, een prachtige manier om je fantasie aan het werk te zetten, een machtig goed boek om kinderen de magie van beelden een eenvoud te leren kennen.

Een boek
Vanaf 4 jaar
Auteur en illustrator: Hervé Tullet
2014, Oogappel
 
 
Curieuzeneus is een boek voor ondernemende en nieuwsgierige kids. Het valt meteen op door de zilverkleurige, glanzende omslag en door het gigantische gat in het midden. Klopt dit wel? Is dit een echt boek? Precies door dat gat in het midden van het boek kijk je naar de wereld. Op elke dubbele pagina krijg je een nieuwe opdracht, die je met het kijkgat in het boek uitvoert. Zie je iets dat rood is of blauw? Iets dat heel hoog is of maar erg klein? Iets dat ver weg is of dichtbij? Zie je iets dat geluid maakt? Iets dat rond is of iets dat schittert? Zie je ergens letters of cijfers? Je kijkt door een lens, een camera… een boek naar wat er zich rondom je bevindt: je zoekt én vindt. Je bent de hoofdrolspeler in dit boek en in de wereld waarin je leeft.
 
De vormgeving is net als de cover heel sober, bestaat uit zwarte, dubbele pagina’s (met uitzondering van een glanzende en een knallende oranje voelpagina), de opdrachten werden precies met de hand geschreven in witte inkt en hier en daar zijn er accenten in kleur, vooral geometrische, sobere figuren als bollen en driehoeken. 
 
Het geheel is een feest, het zet je aan het werk, laat je verwonderd naar alles kijken en maakt je een personage in je eigen verhalen. Zet je fantasie in gang, speel naar hartelust en vooral, geef dit boek zeker door aan je speelkameraadjes, ze zullen er net zo weg van zijn!
 
 
Curieuzeneus
Vanaf 3 jaar
Auteur en illustrator:
2014, Davidsfonds/Infodok
 
 

« Terug

bol

Bestel
Hervé Tullet - Een boek
via de internet boekhandel bol